Over mij

Mariëtte

Mijn naam is Mariëtte Bosman (1973). Getrouwd, moeder van 3 mooie meiden, kinderverpleegkundige en sinds 1998 werkzaam in Ziekenhuis Amstelland op een algemene pediatrie/couveuse afdeling. Ik ben babyconsulent, docent babymassage en Dunstan babytaaltrainer

In mijn werk als kinderverpleegkundige kom ik vaak mensen tegen die, om wat voor reden dan ook, tussen de wal en het schip vallen wat betreft de reguliere zorg. Enerzijds het consultatiebureau, dat gebonden door protocollen, onvoldoende tijd kan besteden aan ouders met hun hulpvraag en anderzijds de huisarts/kinderarts die vragen vanuit medisch perspectief benadert.

Als ouder

Als kersverse ouder heb je soms heel veel vragen en zorgen waar je nergens mee naartoe kunt. Zelf heb ik een baby gehad die heel veel huilde met een verborgen reflux (teruggeven van voeding zonder te spugen) en ik had het gevoel dat ik daar heel erg alleen in stond. Alle tegenstrijdige adviezen en goed bedoelde praatjes maakte mij alleen maar onzekerder en af en toe ook moedeloos. Voor mijn gevoel had ik namelijk alles al geprobeerd maar niets leek voor mijn baby te werken. Boos, moe, onzeker en gefrustreerd werd ik ervan. Ik had het gevoel dat ik op zee dobberde in een bootje. Ik had geen controle en was behoorlijk stuurloos.
Hoe fijn zou het toen geweest zijn wanneer er iemand echt met mij meegekeken had en mijn weer op koers had gezet?

Helaas zie ik tijdens mijn werk in het ziekenhuis vaak baby’s die niet opgenomen hadden hoeven worden wanneer ouders persoonlijke begeleiding hadden gekregen.

Daar ligt ook de kracht van mijn werk als babyconsulent. Door middel van een uitgebreide vragenlijst en een huisbezoek komen we tot de hulpvraag en vandaar uit gaan we samen bouwen.

  • Wat hebben jullie als ouders nodig?
  • Wat heeft je kindje nodig?
  • Waarom hebben eerdere adviezen niet gewerkt?
  • Wat past er bij jullie gezinssituatie?

Als babyconsulent

Middels een persoonlijk en individueel plan van aanpak streef ik, samen met jullie, naar een gezin dat in balans is en positief de toekomst tegemoet ziet.

Maar ik ben er ook voor de babymassage. Toen ik de opleiding ging volgen tot docent had ik niet kunnen vermoeden dat ik het zo leuk zou vinden en verbaast het mij iedere keer weer wat een mooie interactie er ontstaat tussen ouder en kind. Babymassage vind ik een cadeautje aan jezelf en aan je kindje. Het komt de hechtingsrelatie ten goede maar ook zeker de non-verbale communicatie met je kleintje die wij in onze ‘snelle’ wereld nog wel eens missen.

Door mijn opleiding als babyconsulent kwam ik in aanraking met de Dunstan babytaal. Een manier om anders naar je kindje te ‘luisteren’. Wat wil je baby vertellen in de vooraf gaande fase van het ‘echte’ huilen? Niets prettiger toch dan te weten wat je baby bedoelt zodat je als ouder daar direct op kunt inspelen. Het vergroot je zelfvertrouwen als ouder en schept een betere band omdat je makkelijker voorziet in de behoefte van je baby. Zeker óók heel geschikt voor te vroeg geboren baby’s, het helpt je baby beter te begrijpen en het bevorderd de hechting.

Mijn werk in ziekenhuis Amstelland zorgt er ook voor dat de lijnen kort zijn om te overleggen met bijvoorbeeld een kinderarts.http://www.ziekenhuisamstelland.nl/nl/patienten/specialismen-en-afdelingen/huilbaby-polikliniek/

Tevens heb ik goede contacten met een osteopaat in Amsterdam die zich gespecialiseerd heeft in de moeder-kind zorg. Haar naam is Anne-Marie Sassen en is bereikbaar onder http://www.osteopathiesassen.nl.

Delen op social media